Življenje s stomo

Ali boste lahko opravljali svoje delo?

Običajno se osebe s stomo lahko vrnejo v normalno življenje in opravljajo svoje delo.

Pazljivi morate biti pri dvigovanju težkih bremen in pri izredno napornem delu. Če ste prej opravljali takšno delo, se o morebitni prerazporeditvi na lažje delovno mesto posvetujte z vašim zdravnikom.

Kdaj boste spet sposobni za delo?

Na delo se lahko vrnete takrat, ko se boste počutili za to sposobne in se bo z vami strinjal tudi zdravnik.
Če se to ne bo zgodilo tako kmalu, ne bodite nestrpni. Zdravljenja ne morete pospešiti.

Kaj pa družabno življenje?

Hitro se boste lahko spet vključili v družabno življenje. Nobenega razloga ni, da ne bi zopet zahajali v restavracijo, na ples ali v gledališče. Ne dovolite, da vas stoma ovira. 

Kaj pa šport in hobi?

Stoma vas ne bo ovirala pri športu ali pri hobijih. Veliko oseb s stomo kolesari, smuča, vrtnari, plava ali pa se ukvarja s kakšnim drugim športom.

Tudi bolj napornim aktivnostim se ne bo potrebno odreči, a se pred tem pogovorite se z medicinsko sestro,  entorostomalno terapevtko ali zdravnikom.

Ali se lahko kopate in tuširate, greste plavat?

Vsekakor. Zaradi stome se ni potrebno izogibati vodi.

Pri kopanju ali tuširanju nosite vrečko kot običajno. Če ima vrečka filter, ga z nalepko zaščitite pred vodo. Če je potrebno, po kopanju vrečko odstranite, okolico stome pa očistite in osušite. Lahko se tuširate tudi brez pripomočka.

Tudi plavate lahko. Vrečko imejte pritrjeno kot običajno in jo nosite pod kopalkami. Ob takih priložnostih lahko uporabite manjše vrečke. Pred tem se pogovorite z medicinsko sestro, entorostomalno terapevtko ali z zdravnikom.

Ali bo potrebna posebna dieta zaradi stome?


Ne. Jejte normalno, razen če vam je zdravnik svetoval drugače.

Priporočljivo je paziti na telesno težo, ker povečana teža lahko vpliva na lego in delovanje vaše stome.

Vaša stoma bo normalno delovala, če se boste zdravo prehranjevali. To pomeni redne obroke ter veliko svežega sadja in zelenjave. Pijte dosti tekočine.

Izogibajte se težki in mastni hrani ter jedem, ki napenjajo. Če opazite, da vam kakšna hrana povzroča težave, jo vsaj za nekaj časa opustite.


Ali boste lahko še potovali?

Nobenega razloga ni, da ne bi mogli potovati – turistično ali poslovno. Še vedno si boste lahko privoščili krajša in daljša potovanja.

Pred potovanjem z letalom ali ladjo poskrbite, da bo vaša vrečka izpraznjena, ker jo je v tesnem stranišču težko zamenjati.

Za potovanje si pripravite vse rezervne pripomočke v manjšo torbico, ki jo boste spravili v ročno torbo. Pribor naj vsebuje čisto vrečko, nekaj robčkov in prazno plastično vrečko za odpadke.

Pred potovanjem poskrbite še za naslednje varnostne ukrepe:

  • v ročni prtljagi imejte dovolj pripomočkov, ker se lahko zgodi, da na letališču prtljago izgubijo,
  • vzemite s seboj dovolj pripomočkov in zdravil, saj se bo morda z njimi v drugih krajih težko oskrbeti,
  • večina proizvajalcev pripomočkov za nego stome ima predstavništva v drugih državah, vendar kljub temu pri svoji medicinski sestri preverite, če imajo v državi, kamor potujete, predstavništvo in jo prosite za naslov.

Kako bo odslej s spolnim življenjem?

Ne pozabite, da ste prestali težko operacijo in da bo okrevanje trajalo nekaj časa. V začetnem pooperativnem obdobju se lahko v spolni aktivnosti pojavijo določene težave, ki so večinoma prehodne narave.

Pri ženskah so lahko spolni odnosi po operaciji boleči, kar je posledica zožitev in brazgotin v nožnici. Sama stoma ni ovira za sproščeno spolno življenje in nosečnost. Bistveno je, da sprejmete svojo spremenjeno telesno podobo kot nekaj normalnega in se o svojih težavah pogovorite s svojim partnerjem.

Če imate v zvezi s spolnostjo kakršnakoli vprašanja, se brez zadrege pogovorite z zdravnikom ali medicinsko sestro za nego stome. V pomoč vam bo tudi pogovor s kakšnim od stomistov, ki je tovrstne probleme že uspešno premostil.Za vsa dodatna vprašanja smo na voljo na 080 15 45 ali na info@nega.si.