Po operaciji

Kako dolgo traja okrevanje po operaciji?

Operacija, ki pripelje do stome, je resen poseg. Zato lahko pričakujete, da se boste sprva počutili neudobno, da boste utrujeni in šibki. Vendar boste z vsakim dnem postajali močnejši.


Običanjo boste v bolnišnici ostali le nekaj dni po operaciji.
V tem času se boste spočili in okrevali. Ko vas bodo poučili o negi in oskrbi stome, boste lahko odšli domov.

Kako skrbeti za stomo po operaciji? 

Prvo vrečko za stomo vam bodo namestili takoj po končani operaciji. Kasneje vam bo vrečko zamenjala medicinska sestra ali ET. Očistila in pregledala bo stomo. Ne bodite v skrbeh zaradi njenega izgleda - stoma se bo postopoma zmanjšala, postala bo bolj gladka in neboleča.


Sčasoma se boste na stomo navadili, jo sprejeli in kmalu jo boste sposobni tudi sami negovati. Po nekaj dneh, ko se boste že bolje počutili, vam bo medicinska sestra ali ET pokazala, kako boste za stomo in menjavo pripomočkov skrbeli sami. Počasi se boste na postopek navadili.


Opazujte medicinsko sestro ali ET in se učite.
Na vašo željo se lahko učenju nege stome pridruži tudi kdo od vaših svojcev. Če boste vedeli, da vam nekdo od bližnjih lahko pri tem pomaga, se boste počutili varneje.

Kdo mi pomaga pri negi stome?

Po operaciji bo k vam prišla patronažna medicinska sestra, ki bo pregledala stanje vaše stome. 

Obiskovali boste tudi ambulanto, kjer boste imeli redne kontrolne preglede pri svojem kirurgu. 


Če pa boste poklicali telefonsko številko 080 15 45, vas bo po prihodu domov obiskala medicinska sestra za zdravstveno nego stome iz podjetja NEGA d.o.o. 

Njeno poslanstvo je, da vam pomaga pri vaših težavah povezanih s stomo. Poklicali jo boste lahko vedno, ko boste imeli kakšno vprašanje ali težave v zvezi s stomo. 

Stoma se vam namreč lahko skoz čas spreminja in tu smo zato, da se lahko na nas zaneste v takih primerih. 

Za vsa dodatna vprašanja smo na voljo na 080 15 45 ali na info@nega.si.